Bodil Havermans zoekt kranten(knipsel)verzamelaars.
Waarom eigenlijk?
Ik verzamel verhalen en herinneringen van bewoners uit de wijk Linie. Aan de hand van foto’s, krantenknipsels, brieven en andere documenten ga ik nieuw beeld maken. De verhalen blijven herkenbaar, maar het totaalbeeld redelijk abstract. Daardoor kan de kijker vrij interpreteren. Ik hoop dat hieruit de eigenschappen van Linie zichtbaar worden, zoals het multiculturele karakter en de ontwikkelingen binnen de wijk. 

Hoe komt het dat je zo gaat werken?
Ik word geïnspireerd door kranten. Daarin komen allerlei verhalen, woorden, journalistieke keuzes en vormgeving samen. Ik zeg vaak dat ik de krant niet lees, maar kijk. Als je op die manier de krant tot je neemt kunnen er zoveel mooie dingen ontstaan. Het beeld dat ik ga maken maakt die mooie dingen mogelijk.

Waar was eerder werk van jou te zien?
Afgelopen juli ben ik afgestudeerd aan AKV St. Joost Breda. Met het project ‘Beu’ heb ik onzichtbare of moeilijk zichtbare ziektes zoals de ziekte van Pfeiffer, een hersenletsel en een moeheidssydroom bespreekbaar gemaakt. Dit was de zien op de Graduation Show in Electron en op de Dutch Design Week in Eindhoven en zal van november t/m januari te zien zijn in het Stedelijk Museum Breda. Daarnaast is mijn vrije werk te zien (geweest) op verschillende plekken in Breda, zoals de Stadsgalerij en de MotMot Gallery. 

Heb je het idee dat jouw werk de wereld beter maakt? 
Met mijn toegepaste werk probeer ik me vaak te richten op onderbelichte onderwerpen zoals die onzichtbare ziektes of bijvoorbeeld laaggeletterdheid. Door dit soort onderwerpen bespreekbaar te maken probeer ik, vaak in samenwerking met de groep zelf, de wereld van die groep mensen een beetje te kunnen verbeteren. ‘Beu’ heeft dat effect zeker gehad. 

Wil je Linie ook verbeteren?
Ik wil de wijk vooral laten zien zoals die is. Verbeteren is niet de juiste term. Ik ben er echter van overtuigd dat kunst belangrijke rol kan spelen in de identiteit van een wijk. Door kunst te gebruiken om de karakteristieke elementen uit te lichten kan dat een wijk heel erg versterken. 
Back to Top